„Biografii la cerere: Un tânăr bucureştean recuperează amintiri de pus în bibliotecă.”

15.09.2014, TELEJURNAL ora 20:00 (TVR)

„Recuperator de amintiri, aşa s-ar numi meseria unui tânăr bucureştean. Ce face el? Adună amintiri şi istorii personale, le dă o formă literară şi le publică într-un număr limitat de exemplare, pentru familie şi cunoscuţi. Astăzi a lansat primul volum (nu acesta este primul volum, ci „Povestea vieţii lui Radion Chiaburu”, 2014), în prezenţa istoricului Neagu Djuvara (din păcate, dl. Djuvara a lipsit – n.m.V.M.T.). – See more at: http://stiri.tvr.ro/biografii-la-cerere-un-tanar-bucurestean-recupereaza-amintiri-de-pus-in-biblioteca_50060.html#sthash.cKy7B67p.dpuf

Ion-Adrian Doja-Fodoreanu: „Dacă tata nu ar fi murit pe front, trebuia să înceapă alt carnet, pentru că ultima lui însemnare este pe ultima filă”.

Între două coperţi se află tot ce i-a rămas de la tatăl său, Ion Fodoreanu, care a murit pe frontul din Caucaz, la doar 28 de ani. A ţinut un carnet de însemnări timp de 10 ani, însemnări care, la 100 de ani de la naşterea sa, au văzut tiparul. Fiul său, Ion-Adrian Doja-Fodoreanu, avea doar două luni când tatăl său a fost dat dispărut.

Ion-Adrian Doja-Fodoreanu, fiul autorului: „Pentru mine e tata. Acest carnet mi-a fost confiscat la 8 iunie 84. După 6 luni, am crezut că înnebunesc. Pentru mine, mi-l omora de tot pe tata, furându-mi acest carnet”.

Teodor Paleologu, istoric: „Când văd o asemenea carte, mă gândesc că tata ar fi putut muri şi el, pentru că este exact aceeaşi generaţie, o generaţie care a fost decimată. Pe de altă parte, dacă tatăl d-voastră se întorcea de pe front, sigur ajungea în închisoare

Cel care a ajutat la editarea volumului este elevul Tudor Vişan. El documentează istorii personale, le transpune literar şi apoi le tipăreşte. Este ideea sa de afacere care a pornit după ce a scris biografia bunicului său.

Tudor Vişan, autor de biografii: „Am avut ideea de a culege amintirile bunicului meu din partea mamei care era veteran de război, avea 94 de ani. Şi într-o zi el şi-a exprimat într-un fel regretul că nu poate să scrie o carte despre viaţa lui”.

Cărţile sunt tipărite în tiraj limitat, dar se bucură de un succes nesperat la publicul format deocamdată din membrii familiei şi prieteni.”

Această intrare a fost publicată în Lansări de carte, Presă și etichetată de Tudor Vişan-Miu. Pune un semn de carte la legătura permanentă.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre „„Biografii la cerere: Un tânăr bucureştean recuperează amintiri de pus în bibliotecă.”

  1. Pingback: Momente: “Centenar Ion Fodoreanu” | Servicii Memorialistice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s