“Cum învăţa a-şi cunoaşte ţara Măria Sa Mihai” (original: 1936, reeditare: 2014)

Clasa palatină

Page1

“Cum învăţa a-şi cunoaşte ţara Măria Sa Mihai” (original: 1936, reeditare: 2014)

Prezenta carte este o reeditare a lucrării scrise de eminentul geograf Ion Conea (1902-1974) – profesor de geografie al clasei Prinţului Moştenitor Mihai al României. Publicată în 1936, la editura Cartea Românească, lucrarea descrie «lecţia de sinteză» realizată de clasa regală (“palatină”) în Ţara Haţegului, în perioada 10-21 iunie 1935, cu vizitarea a diverse puncte de interes şi diferite lecţii teoretice şi practice.

Alegerea Ţării Haţegului pentru “cursul de sinteză” al Prinţului Mihai a fost făcută de regele Carol al II-lea.

“se putea închipui o bucată de pământ, alta care să rezume în chip mai fericit, pe o atât de mică suprafaţă, întreaga istorie şi geografie românească? Mai întâi, ca geografie: munţi din cei mai semeţi, apoi coline, podiş, şesuri, văi, lunci, aşezări şi ocupaţii omeneşti din cele mai diverse etc.; iar ca istorie, toate epocele, din vremea…

Vezi articolul original 94 de cuvinte mai mult

Reclame
Această intrare a fost publicată în Uncategorized de Tudor Vişan-Miu. Pune un semn de carte la legătura permanentă.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s